NINGBO TENGTOU PAVILION [Social_Responsive_Vernacular]

5c022795ae714d1dba5ac715f3c9d38e 5128765071_d120f9d7f1_b

Project: Ningbo Tengtou Pavillion, Shanghai, China, 2010

Architect/Designer: Amateur Architecture Studio, Wang Shu, Principal

Sources: http://www.worldarchitects.com/en/amateur

Featured material:  Reused/Repurpose brick+tiles

Responding to current China’s thirst for impatient¹ urbanization, Architect Wang Shu from Amateur Architecture Studio, designs buildings fusing Chinese culture and traditional construction methods into modern forms using recycled/repurposed materials from demolished/displaced Chinese communities.  The Ningbo Tengtou Pavilion was part of the Expo 2010 Shanghai China exhibition representing the city of Ningbo, China, in response to urbanized villages in China. The pavilion seeks to achieve a balance between the rapid development of tourism and the need to protect the eco-environment.  The materials selected for the pavilion, not only depicts the particularities from the Chinese culture and the Tengtou village local materials, but it also shows a dialog between culture, nature, and the human senses.

This project was selected to be analyzed as a material interrogation assignment for its unique meaning in response to the social/political circumstance of Chinese rapid urbanization, and the uncertainties its construction method.  All as an attempt to re-interpret Wang Shu’s design methods.  Focus was given where the use of materials (recycle bricks/roof tiles and a bamboo lattice)  were joined with what appears to be a metal corner frame.  The intended research traced on traditional Jiang Nan folk house elements and the Eco-experience Zone elements used to represent agricultural and natural characteristics of the Tengtou village.

1. impatient architecture – term used by architect/urban designer/educator, Rahul Mehrotra on Sept. 19, 2012, UMN Lecture

Synthesized features:

– Properties:

  • light weight, practical
  • flexible composition, shapes, and intricate patterns
  • re-purposed/ re-used

– Applications:

  • exterior/interior

p676_d201104011134415128805109_522da6651e_b5128819715_e148634855_b 4650045631_dd3708d74d_b0023ae8d83ec0d9fd32e0e1 3 int_cornercondition 1330360338-page20c-ningbo-tengtou 4650664106_360a467d32_b2012-12-14 15.52.36 2012-12-14 15.53.06 2012-12-14 15.53.58

Advertisements

One response to “NINGBO TENGTOU PAVILION [Social_Responsive_Vernacular]

  1. Hi,
    This is a very interesting project, thanks for sharing.
    I am a student at North Carolina State University and I am researching this project’s innovative use of materials. Did you find out during your research how the masonry wall is attached to the structure?

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s